tirsdag 18. august 2020

Nye funn fra "jomfruelige mark"

Siste dagene har undertegnede og Brit gått på en gård som det ikke har vært drevet med metallsøking på før. Ihvertfall ikke lovlig. Det har ikke vært lov til å metallsøke der før jeg og Brit fikk tilgang i fjor høst, takket være gode referanser fra andre grunneiere. Og det setter vi selvfølgelig stor pris på. 

Var et jorde som vi ikke fikk søkt på i fjor, da det var høstsådd. Så ventetiden har vært lang og endelig har vi fått sluppet oss ut på jordet. Jordet er selvfølgelig veldig stort og helt ukjent med tanke på funn. Så ett sted må vi jo begynne. Så nær sagt som vanlig, har vi begynt nærmest gården og jobber oss ut der i fra. 

Når vi går, så går vi systematisk, så vi plukket ut et område som vi nå har begynt å undersøke. Vi går alltid med sporing, og da er det også lettere for oss i ettertid å se hvor vi har gått og hvor eventuelle funn er gjort. Kan også være et bra verktøy for arkeologene til senere bruk. Vi har vært der 2 kvelder nå, (ca 6 timer til sammen) og i følge sporingen har vi gått til sammen 7.6 km. Høres kanskje ikke langt ut, men man går jo veldig sakte og systematisk inkludert all graving og eventuelle registreringer. Ser man på sporingen på flyfoto, så er det ikke mye av jordet som er dekket. Når man er ute på jordet så føler man at man har dekket mye. 

På den lille tiden vi har gått der, har vi registrert noen funn som skal leveres inn til Innlandet fylke. Noen er helt sikre og par gjenstander er vi litt usikre på enda. 

Det som er sikkert er at en konisk spenne fra merovingertiden er innleveringpliktig. Den stammer fra de herrens år (550-750 e.Kr) ish. Konisk spenne er en draktspenne som man finner mange av her i Norge. Alt er jo relativt, men det er ihvertfall en av de draktspennene fra denne tidsperioden man finner mest av. Spesielt i Innlandet er det funnet mange slike. Selv har jeg 7 slike funn, 3 av dem i år. 

DIsse koniske spennene er ikke alle helt like. Har forskjellige stiler, selv om mange ligner på hverandre. Den jeg fant i går var litt spesiell. Han som lagde denne må ha vært uheldig eller passe full ;) Ser man på stripene rundt den , så har den fått en "avsporing" Baksiden virker også litt uproft laget ut. Så blir det jo bare spekulasjoner om hvorfor denne har blitt slikt som den ble. Om noen lurer på hvorfor det ikke er etc på denne, så er det av den enkle grunn at jorda den lå i, er veldig tørr etter all varmen som har vært her på innlandet i august. 

Konisk spenne 

Vekt: 10.4 gram 
Omkrets: 24 mm 
Høyde: 5.5 mm 

Konisk spenne



Ikke lenge etter jeg fant denne spennen, så fikk Brit inn et signal. Det viste seg å være det jeg vil kalle for en standard spenne fra middelalderen. Ihvertfall lett gjenkjennelig. Disse dukker opp egentlig overalt i forskjellige str og i stil. Men likheten på dem er det samme. 

Middelalderspenne: 

Vekt: 4.1 gram 
Bredde: 21 mm (på det bredeste) - 12 mm på det smaleste
Høyde: 12 mm 




Ca 30 min senere gjorde jeg også et funn av det jeg mener er en middelalderspenne. Ikke helt lik som den typen som Brit fant. Men etter å ha sett på bilder over andre middelalderspenner så er jeg nesten 100% sikker på at den er fra middelalderen. Konservatorene på kulturhistorisk museum i Oslo for ta den siste avgjørelsen. Om det ikke er middelalder, så vil jeg få den i retur, som igjen går til grunneier. 

Middelalderspenne: 

Vekt: 3 gram 
Bredde: 23 mm 
Høyde: 22 mm 



Alle funn er rapportert til grunneier og til fylkesarkeologen i Innlandet. 




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar