søndag 16. september 2018

Ny tilgang til en spennende gård

Siste dagene har jeg og Brit vært å søkt på en ny gård som vi har sett ut oss en lang stund. Men ikke spurt der enda før nå nylig. Og researchen har betalt seg. 

Det var egentlig fruen på nabogården som hadde snakket med dem på gården først. Hun hadde tydeligvis lagt inn noen gode ord for oss. For da jeg snakket med gårdbrukeren, spurte han om det var vi som hadde vært hos naboen, noe jeg bekreftet, og da var det greit at vi kom. Det å ha dialog med grunneier er veldig viktig, og på sikt så kan de gi tilgang til andre gårder slik som i dette tilfellet. Har skrevet det før, og skriver det igjen, vi leverer alt vi finner til grunneier, så lenge de vil ha det vi finner. Hvis ikke, så tar vi det med hjem, og legger de fineste funnene i funnskapet vårt. Altså funn som ikke er innleveringpliktig. Viser alltid funnene, og sender alltid mail med bilder og beskrivelse av funn så godt det lar seg gjøre. Det setter de veldig stor pris på.

På fredag hadde vi da vår "jomfrutur" på gården. Først var vi innom fylkesarkeologen med ca 40 funn som ble funnet i høst. Begynte å bli rimelig fult i kjøleskapet vårt, så det var på tide å levere inn dette nå. 

Er ikke alle steder på gården som er klart enda, men et jorde som er på størrelse med en håndballbane var klart så vi gikk på den. Ble gjort noen spennende funn, blant annet et segl som sannsynlig er fra middelalder og en liten spenne på 2 x 2 cm som jeg aldri har sett før. Det står "Sigurd Torbiorn/Son" på det seglet som Brit fant. Hvem dette var, vet vi ikke enda. Dette er noe vi skal jobbe med å finne ut av.  Ellers ble det funnet noen knapper og noen koppermynter og søppel. Det var Brit som stod for funnene denne dagen. Etter å ha søkt på dette jordet så bestemte vi oss for å dra til en gård som vi har søkt mye på før og gjort noen flotte funn. Det var bare par timer til det ble mørkt så vi avsluttet dagen der. Igjen var det Brit som hadde funn, og det var et spinnhjul fra middelalder.

Spenne. Ukjent alder, 2x2 cm. Brit som fant denne
"Sigurd Torbiorn/Son" Hvem var han? Funnet av Brit. 
Spinnhjul fra middelalder. Funnet av Brit
På lørdag var vi tilbake på den "nye" gården. Nytt jordet skulle undersøkes. På vei til det jordet og på sitt første signal, gjør Brit nok et funn. Denne gangen en romertidsfibel. Så ut som den var i sølv med en gang. Er nok fortinnet bronse. Men uansett, en bedre start kunne man ikke få. Og da blir jo forventningene deretter. Første par timene ble det gjort noen funn. Jeg og Brit fant hver vår bit av noe vi ikke vet hva er enda. Tenkte bjelle først, men så kom jeg inn på skålfibel fra vikingtid, noe det i ettertid det ikke er. Så da er man tilbake til bjelleteorien. Fat/skål er også nevnt. Er noe mønster på den som vi ikke har sett før. Satser på å finne mer ut av denne når jordet ved siden av blir klart i løpet av høsten. Selv fant jeg 2 sølvmynter, der den ene var i veldig god stand. Den var fra 1668, og den andre er fra 1677. Begge er 2-skillinger og av dansk utgave. Disse har nå grunneier fått.

Så gjorde jeg mitt beste funn for dagen. En spydspiss fra muligens vikingtid. Etter å ha målt den på nytt i dag, så er den ca 23-24 cm lang. Jeg ringte fylkesarkeologen da den ble funnet for å fortelle om dette funnet, da den sannsynlig kan stamme fra en utpløyd grav og for å få høre om vi kunne søke videre i området eller om vi skulle gå litt unna. Fikk lov å søke videre for å se om det dukket opp noe mer, noe det ikke gjorde. Denne lå ca 15 cm nede i bakken, og hadde får litt juling av landbruksredskapene. Dette vil bli innlevert så fort som mulig, da denne er skjør og trenger behandling. Den er av jern og jern forvitres fortere en sølv, gull og bronselegering. 

Bjelle, skål, fat? Funnet av Brit og Terje 
Romertidsfibel. Funnet av Brit 
2 skilling fra 1668. Funnet av Terje 
2 skilling fra 1677. Funnet av Terje 
Spydspiss fra vikingtid. Funnet av Terje 
Fått juling. Funnet av Terje 
I dag (søndag) ble det ikke gjort noen spennende funn utenom noen knapper og mye søppel. Sånn er det bare ;) Nye muligheter kommer senere. Legger med et bilde av et spinnhjul jeg fant på søketur med Øivind Moe sist torsdag 
Spinnhjul fra middelalder. Funnet av Terje 1 kommentar: