tirsdag 4. september 2018

Flere norske kulturskatter ble reddet

Løpet av sine 3 år som detektorist, har Brit Annie gjort en rekke flotte funn. På mandag gjorde hun nok et funn som går inn i historiebøkene. 

Mandag var vi tilbake på en gård som vi fikk tilgang på i fjor høst. Det er funn fra middelalderen som har dominert funnbilde på denne gården. Men noe fra vikingtid og et smykke fra folkevandringstid/merovingertid ble også funnet i fjor.

Og det var gjenstander fra middelalderen som nok en gang kom opp fra den sorte jorda på gården. Ikke overraskende med tanke på funnene fra i fjor. Brit fant en sko/beltespenne som er typisk spenner som blir funnet rundt omkring. Dette er en standard middelalderspenne som kommer i forskjellige størrelser. Det er fra før funnet 3 middelalderspenner på gården, og nå kom nummer 4 opp.

Spenne fra middelalder. Funnet av Brit Annie
Ikke lenge etterpå fant hun også et beslag som nok har sittet på en rem til hest. Muligens sittet på beltet til en person, men i min verden er dette et rembeslag som har tilhørt en hest som en gang bodde på gården og hadde sitt virke der. Kanskje ble den pyntet til spesielle anledninger som bryllup, gravferd, eller bort på storfint besøk hos naboen eller andre steder i bygda. Denne er også etter min mening fra middelalderen. Også det vi har fått svar fra en ID-gruppe på facebook.

Rembeslag fra middelalder. Funnet av Brit Annie
Så ble det min tur til å gjøre et funn fra middelalderen. Skal ikke si jeg er 110% sikker. Men jeg er nesten helt sikker på at det jeg fant er et pilgrimsmerke som da stammer fra middelalderen. Slike merker fikk pilegrimene på sin pilegrimsreise som et bevis på at det har vært f.eks ved Nidarosdomen i Trondheim.Den jeg fant er av tinn, og har sannsynlig vært sydd på en drakt i sin tid. Muligens kan den personen som mistet denne ha bodd på gården, og har vært på reise til f.eks Nidaros i Trondheim for å besøke graven til Olav den hellige. Og som et bevis på at han/hun har vært der, så fikk personen dette merke. Mange av merkene er formet som et skjell, noe den jeg fant også er.

Pilgrimsmerke fra middelalder. Funnet av Terje Roger Olsen
Så da var ble det 3 nye funn fra middelalderen gjort på en gård med allerede flere funn fra middelalderen. Men det stoppet ikke der. Etter å ha gått en stund og der signalene og funnene uteble så fikk Brit endelig "napp". Da gjorde hun et funn som hun nå er kjent for å gjøre. Går aldri en sesong uten at hun finner denne type draktsmykke. Hun fant nok engang en konisk fibel/draktsmykke fra merovingertiden. Dette er hennes femte funn av denne typen smykke. Og det bare på løpet av 3 år som detektorist. Mange som har holdt på i mange flere år er ikke i nærheten av å finne så mange eller noen i det hele tatt. Tilfeldigheter selvfølgelig. Selv har jeg på mine ca 10 år funnet fire stykk. Denne type draktsmykker var nesten ukjent for noen få år siden. Men siste årene har funn av koniske smykker fra merovingertiden eksplodert i takt med antall detektorister. Og det er garantert ikke den siste som er funnet i Norge. Generelt funn fra merovingertiden har økt voldsomt, og her har man fått en helt ny viten og innblikk i merovingertiden man knapt nok har sett før. Blir litt av et prosjekt for den eller de personene som skal prøve å danne et bilde av denne perioden med tanke på alle funnene som er gjort og som blir gjort i fremtiden.

Koniske spenne fra merovingertiden. Funnet av Brit Annie
Baksiden av koniske spennen. Jorda skal ligge igjen,
da det kan være spor etter tekstil som konservatorene
på museet er veldig interessert i. 
Alle funnene er det tatt GPS-koordinater på. Fylkesarkeologen i Hedmark er informert om funnene som vil bli innlevert i nær fremtid.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar