torsdag 13. august 2020

Høstsesongen i gang

Nå begynner bøndene rundt i vårt distrikt her i Innlandet fylket å komme i gang med innhøsting. Det har vært knallfint vær siste uka, og dette viser også aktiviteten til gårdeiere rundt omkring som nå har funnet frem skurtreskerne sine og fått dem ut på jordene. 

Og det betyr at Jeg og Brit kan komme i gang med detektorsesongen igjen. Så nå går det slag i slag frem til tele og vinteren setter en ny stopper. Forhåpentligvis er det en god stund til det vil skje ;) 

Vi har vært ute noen kveldsturer siste uka. Har gjort noen funn. Blant annet på en ny gård vi har fått tilgang på. Har ikke gått der så mye, men kommer tilbake til et annet innlegg om foreløpige funn der i fra. 

På søndag og i går var vi ute på en av de gårdene vi har gjort endel funn på siste årene. Er mye som gjenstår før hele gården er åpen. Er et 400 mål stort løkjorde som de nå driver å tar inn løken i fra, og da er det også plass til oss å gå der. 

På søndag fant Brit en gjenstand som vi ikke er helt sikre på hva er enda. Tenker at det er vikingtiden. Første tanke var at den kunne stamme fra en skålspenne, men etter å ha kikket mer på den, så er jeg ikke sikker på at det er det, får liksom ikke den til å passe inn. Men, utelukker det heller ikke.

Lengde: 30 mm
Bredde: 15 mm 
Tykkelse: 1 mm 


I går var vi ute på samme jordet. Vi går systematisk, og fortsatte der vi avsluttet på søndag. Det vil si, vi gikk i området like ved, da det var kjøring med traktor der vi avsluttet på søndagen, slik at vi ikke gikk i veien for dem som jobbet med løken. 


Ble et oldsaksfunn på meg da. Det var "stjerten" på en ravnespenne fra merovingertiden (550 - 750 e.Kr) Slike ravnespenner dukker opp flere steder i landet. I Innlandet er det funnet flere forskjellige typer ravnespenner. Ravnespenne/Ravnefibel er et draktsmykke. Ravnene skal forestille ravnene til Odin. Bedre kjent som Hugin og Munin. 

Prøvde å finne resten av kroppen/hodet på den, men dessverre så var den borte. Kanskje den dukker opp etter noen runder med pløying, eventuelt ligger lenger unna en der vi søkte i går. Time vil sjåv. 

Fylkesarkeologen i Innlandet er varslet om begge funnene. 

Lengde: 24 mm
Bredde på stjert/hale: 12 mm
Bredde på kropp: 16 mm
Tykkelse: 1 mm 
Vekt: 2.3 gram 

 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar