onsdag 7. februar 2018

Arkeologene

Mange av dere har nok sett på denne serien før. NRK lagde 8 episoder, der Arne Hjeltnes er programleder. Han har med seg Frode Iversen fra kulturhistorisk museum med i programmene. De reiser rundt i Norden og kikker på diverse arkeologikse utgravninger. For dere som ikke har sett serien før, så er det verdt å ta en kikk. Mye interresant om våres forfedre som dere kanskje ikke viste om før. Her er alle episodene fra NRK sitt video arkiv.

Episode 1:

Norsk dokumentarserie hvor vi leter vi etter nye svar på gamle mysterier. Jorda og landskapet rundt oss er full av spor etter tidligere beboere. For arkeologene er selv gamle søppelfyllinger og kokegroper verdifulle skattekister som gir bilder på livet før oss. I det første programmet jakter vi på konger og makt i tida da Harald Hårfagre og Harald Blåtann hersket i Norden. Programleder: Arne Hjeltnes. (1:8)

Episode 2:

Norsk dokumentarserie. Havet, innsjøene og elvene har til alle tider vært viktige transportveier, fra de første spinkle farkostene i steinalderen til store cruiseskip med flere tusen passasjerer. Det blir en reise fra padlebåter til vikingskip og barokkens "Vasa" som sank i 1628. Programleder: Arne Hjeltnes. (2:8)

Episode 3:

Norsk dokumentarserie. De første pionerene som kom til Norge etter istiden var noen tøffinger. Men livet i steinalderen var ikke bare slit. Arne Hjeltnes og Frode Iversen leter etter spor fra de som formet landet med stein, helleristninger og jern. De tester også bronsealderlurene i en søken etter fortidens musikkopplevelser. (3:8)

Episode 4:

Norsk dokumentarserie. I mer enn ni tusen år har menneskene jaktet på reinsdyr og satt spor etter seg i fjellet. Med klimaendringene smelter snøfonnene i høyfjellet raskt, og det bringer fram skjulte skatter fra fortiden, - en gammel sko, en kjortel og jaktutstyr. Arne Hjeltnes og Frode Iversen jakter på fortidens jegere. (4:8)

Episode 5:


Norsk dokumentarserie. Mer enn tusen år etter er vikingene fortsatt våre superhelter. Vi er stolte av arven fra vikingene, og vi heier på fotball-landslaget iført hornhjelm. Er det bare en myte? Var vikingene datidens Al Qaida? Arne Hjeltnes og Frode Iversen ser nærmere på vikingen - som superhelt og bonde. (5:8)

Episode 6:

Norsk dokumentarserie. På de gamle tingstedene møttes utsendinger fra hver bygd en gang i året for å bli enige om lov og rett. Ett av disse stedene er Dysjane på Jæren. Arne Hjeltnes og Frode Iversen leter etter makt og ære. De finner Skandinavias eldste lovtekst Forsaringen, og møter Grauballemannen som ble ofret i ei myr for 2300 år siden. (6:8)

Episode 7:

Norsk dokumentarserie. Fortidens gravhauger ble ofte plassert høyt og fritt i landskapet for å markere makt. Slik som da Nordens største gravhaug, en norsk pyramide, ble bygget på 500-tallet. Midt på Jylland ble mer enn tusen krigere ofret i ei myr etter et stort slag i romertiden. I dette programmet finner de skjelettene. Programleder: Arne Hjeltnes. (7:8)

Episode 8:

Norsk dokumentarserie. Middelalderen var ikke bare mørk, slik mytene sier. For det var på denne tida bykulturen vokste fram og urbaniseringen startet. I dette siste programmet om arkeologene besøker de blant annet nye utgravinger i Oslo og Tønsberg. Programleder: Arne Hjeltnes.






Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar