søndag 16. september 2018

Ny tilgang til en spennende gård

Siste dagene har jeg og Brit vært å søkt på en ny gård som vi har sett ut oss en lang stund. Men ikke spurt der enda før nå nylig. Og researchen har betalt seg. 

Det var egentlig fruen på nabogården som hadde snakket med dem på gården først. Hun hadde tydeligvis lagt inn noen gode ord for oss. For da jeg snakket med gårdbrukeren, spurte han om det var vi som hadde vært hos naboen, noe jeg bekreftet, og da var det greit at vi kom. Det å ha dialog med grunneier er veldig viktig, og på sikt så kan de gi tilgang til andre gårder slik som i dette tilfellet. Har skrevet det før, og skriver det igjen, vi leverer alt vi finner til grunneier, så lenge de vil ha det vi finner. Hvis ikke, så tar vi det med hjem, og legger de fineste funnene i funnskapet vårt. Altså funn som ikke er innleveringpliktig. Viser alltid funnene, og sender alltid mail med bilder og beskrivelse av funn så godt det lar seg gjøre. Det setter de veldig stor pris på.

På fredag hadde vi da vår "jomfrutur" på gården. Først var vi innom fylkesarkeologen med ca 40 funn som ble funnet i høst. Begynte å bli rimelig fult i kjøleskapet vårt, så det var på tide å levere inn dette nå. 

Er ikke alle steder på gården som er klart enda, men et jorde som er på størrelse med en håndballbane var klart så vi gikk på den. Ble gjort noen spennende funn, blant annet et segl som sannsynlig er fra middelalder og en liten spenne på 2 x 2 cm som jeg aldri har sett før. Det står "Sigurd Torbiorn/Son" på det seglet som Brit fant. Hvem dette var, vet vi ikke enda. Dette er noe vi skal jobbe med å finne ut av.  Ellers ble det funnet noen knapper og noen koppermynter og søppel. Det var Brit som stod for funnene denne dagen. Etter å ha søkt på dette jordet så bestemte vi oss for å dra til en gård som vi har søkt mye på før og gjort noen flotte funn. Det var bare par timer til det ble mørkt så vi avsluttet dagen der. Igjen var det Brit som hadde funn, og det var et spinnhjul fra middelalder.

Spenne. Ukjent alder, 2x2 cm. Brit som fant denne
"Sigurd Torbiorn/Son" Hvem var han? Funnet av Brit. 
Spinnhjul fra middelalder. Funnet av Brit
På lørdag var vi tilbake på den "nye" gården. Nytt jordet skulle undersøkes. På vei til det jordet og på sitt første signal, gjør Brit nok et funn. Denne gangen en romertidsfibel. Så ut som den var i sølv med en gang. Er nok fortinnet bronse. Men uansett, en bedre start kunne man ikke få. Og da blir jo forventningene deretter. Første par timene ble det gjort noen funn. Jeg og Brit fant hver vår bit av noe vi ikke vet hva er enda. Tenkte bjelle først, men så kom jeg inn på skålfibel fra vikingtid, noe det i ettertid det ikke er. Så da er man tilbake til bjelleteorien. Fat/skål er også nevnt. Er noe mønster på den som vi ikke har sett før. Satser på å finne mer ut av denne når jordet ved siden av blir klart i løpet av høsten. Selv fant jeg 2 sølvmynter, der den ene var i veldig god stand. Den var fra 1668, og den andre er fra 1677. Begge er 2-skillinger og av dansk utgave. Disse har nå grunneier fått.

Så gjorde jeg mitt beste funn for dagen. En spydspiss fra muligens vikingtid. Etter å ha målt den på nytt i dag, så er den ca 23-24 cm lang. Jeg ringte fylkesarkeologen da den ble funnet for å fortelle om dette funnet, da den sannsynlig kan stamme fra en utpløyd grav og for å få høre om vi kunne søke videre i området eller om vi skulle gå litt unna. Fikk lov å søke videre for å se om det dukket opp noe mer, noe det ikke gjorde. Denne lå ca 15 cm nede i bakken, og hadde får litt juling av landbruksredskapene. Dette vil bli innlevert så fort som mulig, da denne er skjør og trenger behandling. Den er av jern og jern forvitres fortere en sølv, gull og bronselegering. 

Bjelle, skål, fat? Funnet av Brit og Terje 
Romertidsfibel. Funnet av Brit 
2 skilling fra 1668. Funnet av Terje 
2 skilling fra 1677. Funnet av Terje 
Spydspiss fra vikingtid. Funnet av Terje 
Fått juling. Funnet av Terje 
I dag (søndag) ble det ikke gjort noen spennende funn utenom noen knapper og mye søppel. Sånn er det bare ;) Nye muligheter kommer senere. Legger med et bilde av et spinnhjul jeg fant på søketur med Øivind Moe sist torsdag 
Spinnhjul fra middelalder. Funnet av Terje 



torsdag 6. september 2018

Blant all søppel lå det noe fantastisk

Blant all søppel jeg plukket på jordet, lå det noe helt fantastisk som jeg ikke har opplevd å finne før. Trodde jeg skulle grave opp en ny aluminium bit, men det viste seg å være noe helt annet..  

I dag var jeg ute alene, ettersom Brit Annie hadde jobbet nattvakt i natt. Så hun skulle da sove. Viste ikke helt hvor jeg skulle dra. Valget stod mellom 3 gårder. Valget jeg tok, det angrer jeg ikke på. Det begynte trått. Bakken var hard og tørr, og det var tungt å grave på enkelte plasser. Og det hjalp heller ikke på motivasjonen at det bare var søppel jeg tok opp av bakken. Jern, aluminium, og annet ræl. Ingen knapper, spenner, mynter eller andre gjenstander. Men gårdens historie gjorde at jeg holdt ut. Jeg vet det kan gå lenge mellom gode signaler og gode funn. Er gjort flere flotte funn på gården, så vet at den har potensiale til å gi noen flotte funn. Og dagen i dag var intet unntak.

Etter å ha holdt på i ca 1.5 time fikk jeg inn et flott signal. Men det hadde jeg jo gjort flere ganger. Spesielt aluminium gir bra signal. Men man må grave, for det kan plutselig være noe annet. Og man vet jo med denne hobbyen, så er det mest søppel man finner. Som nevnt, signalet var bra. Setter spaden i jorda, heldigvis ikke så hardt akkurat der. Vipper opp en klump, og svinger over hullet med detektoren min. Signalet kommer fra hullet. Bruker så min fin lokaliseringsprobe (pin pointer som vi kaller det på fagspråket) og den slo inn med en gang.. Det betydde at enten var det en stor jernkladd eller så lå gjenstanden rett under jorda. Og tok bort litt jord, og der lå den i all sin glans. Ca 10 cm nede i bakken...

Jeg så det med engang hva det var... Alt rundt meg ble stille. Fuglene, og andre lyder. Jeg gikk inn i en slags transe mens jeg tok bort mer jord rundt den der den lå nede i hullet. Løftet den forsiktig opp, og siden jorda var tørr, så satt ikke jorda fast i dette fantastiske flotte funnet. En ringspenne i gull.... Jeg holdt på å gå i bakken... Måtte sette meg ned å bare stirre på den.... Tenk deg situasjonen når man blir dødsforelsket og gang den med 50, så er dere kanskje i nærheten av den følelsen jeg hadde da jeg hadde ringspennen i hånda... Etter å ha kommet tilbake til det normale, ringte jeg fylkesarkeologen og fortalte om funnet. Ville forhøre meg om det var greit at jeg fortsatte å søke, og det var det. Men om jeg da skulle finne mer i umiddelbar nærhet, så måtte jeg ta kontakt på nytt. Hører med til historien at det ikke ble gjort noe mer funn rundt der jeg fant ringspennen. Gjorde noen andre funn andre steder, men det kommer jeg tilbake med i et annet innlegg. Registrerte GPS koordinatene og gjorde det formelle rundt et funn. TAG and BAG. Men før jeg la den i en funnpose, så måtte jeg lage en film, som sikkert flere av dere har sett inne på min facebook side. Om dere ikke har sett den, så kan den sees her . Må ha facebook for å se den.

Flotteste ringspennen fra middelalder i gull. Ser fire drage hoder
på den. Hodene går mot hverandre. Alt er inntak. Er også to fordypninger
rund rota på nålen. 
Funnet av Terje Roger Olsen 
Tok så kontakt med bonden som heldigvis var hjemme, slik at han fikk se den. Fikk kaffe og hadde en god prat med han. Han syntes at dette var utrolig moro, at jeg fant noe slikt på gården hans. Var ihvertfall ikke hvem som helst som hadde et slikt smykke i middelalderen. Fantasien min er rimelig vill, så den skal jeg nok ikke dele her i kveld. Men at det var en kar høyt oppe på rangstigen, er jeg ikke i tvil om, uten at jeg skal si at jeg er noen ekspert på befolkningen og deres hverdagslige ting. Men tenker at gullsmykker i middelalderen, var det ikke den vanlige mannen og damen som hadde.

Så dagen i dag glemmer jeg aldri. Dette er nok det flotteste funnet jeg har gjort når det gjelder enkel gjenstand. Ihvertfall ligger den helt i toppen sammen med par andre gjenstander. Noe slikt vil jeg nok aldri finne igjen... Tror jeg.... ;)

Den er 1.7 cm bred og veier 3.2 gram

Baksiden er helt glatt. 
Eneste "skaden" er nåla er litt bøyd. Dette har trolig skjedd da
den en gang ble mistet. 


tirsdag 4. september 2018

Flere norske kulturskatter ble reddet

Løpet av sine 3 år som detektorist, har Brit Annie gjort en rekke flotte funn. På mandag gjorde hun nok et funn som går inn i historiebøkene. 

Mandag var vi tilbake på en gård som vi fikk tilgang på i fjor høst. Det er funn fra middelalderen som har dominert funnbilde på denne gården. Men noe fra vikingtid og et smykke fra folkevandringstid/merovingertid ble også funnet i fjor.

Og det var gjenstander fra middelalderen som nok en gang kom opp fra den sorte jorda på gården. Ikke overraskende med tanke på funnene fra i fjor. Brit fant en sko/beltespenne som er typisk spenner som blir funnet rundt omkring. Dette er en standard middelalderspenne som kommer i forskjellige størrelser. Det er fra før funnet 3 middelalderspenner på gården, og nå kom nummer 4 opp.

Spenne fra middelalder. Funnet av Brit Annie
Ikke lenge etterpå fant hun også et beslag som nok har sittet på en rem til hest. Muligens sittet på beltet til en person, men i min verden er dette et rembeslag som har tilhørt en hest som en gang bodde på gården og hadde sitt virke der. Kanskje ble den pyntet til spesielle anledninger som bryllup, gravferd, eller bort på storfint besøk hos naboen eller andre steder i bygda. Denne er også etter min mening fra middelalderen. Også det vi har fått svar fra en ID-gruppe på facebook.

Rembeslag fra middelalder. Funnet av Brit Annie
Så ble det min tur til å gjøre et funn fra middelalderen. Skal ikke si jeg er 110% sikker. Men jeg er nesten helt sikker på at det jeg fant er et pilgrimsmerke som da stammer fra middelalderen. Slike merker fikk pilegrimene på sin pilegrimsreise som et bevis på at det har vært f.eks ved Nidarosdomen i Trondheim.Den jeg fant er av tinn, og har sannsynlig vært sydd på en drakt i sin tid. Muligens kan den personen som mistet denne ha bodd på gården, og har vært på reise til f.eks Nidaros i Trondheim for å besøke graven til Olav den hellige. Og som et bevis på at han/hun har vært der, så fikk personen dette merke. Mange av merkene er formet som et skjell, noe den jeg fant også er.

Pilgrimsmerke fra middelalder. Funnet av Terje Roger Olsen
Så da var ble det 3 nye funn fra middelalderen gjort på en gård med allerede flere funn fra middelalderen. Men det stoppet ikke der. Etter å ha gått en stund og der signalene og funnene uteble så fikk Brit endelig "napp". Da gjorde hun et funn som hun nå er kjent for å gjøre. Går aldri en sesong uten at hun finner denne type draktsmykke. Hun fant nok engang en konisk fibel/draktsmykke fra merovingertiden. Dette er hennes femte funn av denne typen smykke. Og det bare på løpet av 3 år som detektorist. Mange som har holdt på i mange flere år er ikke i nærheten av å finne så mange eller noen i det hele tatt. Tilfeldigheter selvfølgelig. Selv har jeg på mine ca 10 år funnet fire stykk. Denne type draktsmykker var nesten ukjent for noen få år siden. Men siste årene har funn av koniske smykker fra merovingertiden eksplodert i takt med antall detektorister. Og det er garantert ikke den siste som er funnet i Norge. Generelt funn fra merovingertiden har økt voldsomt, og her har man fått en helt ny viten og innblikk i merovingertiden man knapt nok har sett før. Blir litt av et prosjekt for den eller de personene som skal prøve å danne et bilde av denne perioden med tanke på alle funnene som er gjort og som blir gjort i fremtiden.

Koniske spenne fra merovingertiden. Funnet av Brit Annie
Baksiden av koniske spennen. Jorda skal ligge igjen,
da det kan være spor etter tekstil som konservatorene
på museet er veldig interessert i. 
Alle funnene er det tatt GPS-koordinater på. Fylkesarkeologen i Hedmark er informert om funnene som vil bli innlevert i nær fremtid.

onsdag 29. august 2018

Dagens funn fra Hedmarken

I dag gjorde jeg og Brit Annie Hoddø nye oldsaksfunn på to forskjellige gårder. Det ble en flott dag for oss begge da vi gjorde funn fra merovingertid og vikingtiden. 

Det ble henholdsvis en ravnefibel fra merovingertid og en knopp til en likarmet fibel fra vikingtiden. Ravnefibelen ble funnet etter ca 10 min søking. Den lå ikke mer en ca 10 cm nede i bakken. Hadde fått en liten bøy i stjerten som ikke synes når man ser den ovenfra. Heldigvis var den ikke knekt. Da jeg så den, fikk jeg "hjerneblødning". Tok en dans ute på jordet, vel, dans og dans fru Blom. Var da en eller annen form for dans. Akkurat i det jeg er ferdig med gledesutbruddet, kommer bonden kjørende inn på gården. Håper han ikke så meg, tenkte jeg. Jeg ropte på han og ba han om å komme for å se på funnet.

Han lurte på om jeg hadde tatt en krigsdans og bare lo. Fader tenkte jeg: "Så han meg allikevel?" Men latteren satt jo løst, så da tenker jeg at det ikke var så ille. Han var veldig fornøyd og ba meg sende bilder så for jeg har fått fikset det. Og det har jeg nå gjort. Moro med slike grunneiere som er litt over middels interessert i historien på gården sin. Er jo dem som ikke bryr seg nevneverdig.

Dette er min første ravnefibel/fuglefibel av denne typen som jeg har funnet. Har funnet halen på en for noen år siden, men det var i Danmark, og så har jeg funnet en annen type fuglefibel. Så nå kan jeg krysse av denne typen på lista. Som kjent så hadde Odin to ravner. Hugin og Munin. Man tenker at dette skal forestille en av dem. Og nå dukker jo funn fra merovingertiden opp på løpende bånd.

Kan lese mer om Hugin og Munin her

 Denne fuglen er 5 cm lang.

Ravnefibel fra merovingertid. 
Men tidligere på dagen var jeg og Brit på en annen gård som vi gjorde noen funn på i fjor høst. Kornet var nå tatt der, så vi gikk da på en ny del av gården som vi ikke fikk gått noe særlig på i fjor da det var pløyd og altfor bløtt til å søke der. Det var veldig lite signaler der, var mye små aluminiumsbiter som lå rundt på jordet. Så vi var egentlig på vei tilbake til bilen da Brit gjør et interessant funn. Jeg trodde det kunne være en del til en skålformet spenne fra vikingtid, men var også inne på at den også kunne ha sittet på en likarmet spenne. Og mistanken min viste seg å være ganske så riktig denne gangen. Det var den midtre delen til en likarmet spenne som Brit hadde funnet. Prøvde å lete etter flere biter av den spennen, men dessverre var det ikke noe mer å finne i området rundt funnstedet. Forhåpentligvis dukker det opp mer i forbindelse med pløying.  Hvis dere ser på illustrasjonen fra Harjas fibeltabell, vil dere hvordan en hel likarmet spenne av denne type ville ha sett ut.


Oversiden av knoppen
Knoppen sett fra siden 
Illustrasjonsbilde 





Nye flotte funn fra Hedmark

På søndag var jeg og Brit ute på nye eventyr. Vi var ute på en gård som vi har funnet endel oldsaker fra tidligere søk. Det spesielle er at det ikke er gjort noen funn fra merovingertiden enda. Men det skulle endre seg denne dagen. 

Det er gjort funn fra steinalder, muligens bronsealder, romertid, folkevandringstid, vikingtid og middelalder, men ikke folkevandringstid. Dette hadde jeg og arkeologen også snakket om at det var rart at det ikke hadde kommet noen funn fra denne tiden enda. For det blir funnet mye merovingertid rundt omkring på gårdene der man går med metalldetektor. Faktisk har merovingertidsfunn i Norge nærmest eksplodert de siste årene. Dette takket være detektorister som er opptatt av å ta vare på den norske kulturarven.

Men på denne gården manglet det altså funn fra denne tiden. På søndag skulle det endre seg. Etter å ha gått i ca 1 time fikk jeg inn et signal som mange ganger før. Man vet jo aldri hva som ligger under bakken når man graver. Signalet var bra, men det er ikke det samme som at gjenstanden i bakken er bra. Det er mye søppel som gir bra signaler, men innimellom dukker det opp flotte saker, slik som denne gangen. Jeg så med en gang at dette var en fibel. En skivefibel som vi kaller det. Fibel er et ord vi bruker på smykker fra oldtiden. Kan også bruke spenne, smykke osv... Kjært barn har mange navn.

Jeg var usikker på om den var fra merovingertid eller vikingtid. Jeg trodde og håpet at det var merovingertid. La den ut på en ID-gruppe på facebook, og fikk raskt svar fra Tobias Bondesson at dette var fra merovingertid. Endelig tenkte jeg, da har man gjort funn fra merovingertiden også. Derfor var jeg ekstra glad for dette funnet. Er stort sett glad for alle funn som er veldig gammelt. For det første fikk man bekreftelse på at det er merovingertidsfunn på gården, og for det andre er dette min første skivefibel fra denne perioden. Koniske spenner fra merovingertiden skal ikke forveksles med skivefibel.  
Skivefibel fra merovingertid
Nåleholder og nålefeste
Etter å ha tagget og bagget funnet. Altså registrert funnet med alle opplysninger som GPS koordinater og annen informasjon til fylkesarkeologen og kulturhistorisk museum i Oslo tok vi en liten pause da det kom endel regn. Det varte heldigvis ikke så lenge. Det ble gjort flere funn denne dagen som jeg måtte registrere. Det var blant annet et beslag fra middelalder, en bronse ring av ukjent bruk og alder, og en bit av det som kan vise seg å være fra en armring fra vikingtid. Fylkesarkeologen i Hedmark er varslet om alle funnene. 

Beslag fra middelalder

Bronse ring. Ukjent bruksområde og alder. 
Bit av en muligens armring fra vikingtid


fredag 13. april 2018

Snart sesongstart


Ventetiden er snart over. Førstkommende søndag sesongdebuterer vi. Merker at det skal bli godt å komme seg ut med metalldetektoren igjen, etter en lang og trist vinter. Har brukt vinteren godt, og har fått tilgang til noen nye gårder som vi ser frem i mot til å undersøke nærmere. Mye av tiden har gått til lesing av gårdens historie, studere flyfoto, sjekke terreng, m/mer. Også sjekke ut hvor det er AFK (Automatiske fredet kulturminne) slik at vi ikke kommer i konflikt med dem. Viktig å holde seg unna slike fredninger.

Mellom all lesing og annet undersøkelser, så har også tiden gått til å se diverse dokumentarer fra inn og utland. Danmark er veldig flinke til å lage serier som handler om metallsøkerhobbyen.

Nå tenkte jeg å vise dere et program som har gått på dansk tv i vinter, som heter "Guldgraverne"

Konseptet er enkelt. 2 detektor lag konkurrerer mot hverandre om å gjøre det beste funnet innenfor en tidsperiode. Alt går under kontrollerte former, og med fagfolk til stede. Flotte ting blir funnet i denne serien som er på 6 programmer.

Så da kan man like godt hoppe i det, og her er alle 6 programmene av "Guldgraverne"

Guldgraverne (1:6)


Liv Thomsen sender to hold amatørarkæologer med metaldetektorer, passion og erfaring ud på en mark lidt udenfor Haderslev i Sønderjylland. De konkurrerer om, at gøre det bedste fund og gøre os alle sammen lidt klogere på, hvem der levede netop der for mange år siden. Kan vi finde spor efter vores forfædre?


Bilde tatt av DR TV
Guldgraverne (2:6)

Liv Thomsen sender i dette program to hold amatørarkæologer med metaldetektorer, passion og erfaring ud på en mark ved Lundsgaard Gods nær Kerteminde på Fyn. De to hold, Team Danefæ og Team Fionia, konkurrerer om, at gøre det bedste fund og gøre os alle sammen lidt klogere på, hvem der levede netop der for mange år siden. Kan vi finde spor efter vores forfædre?


Bilde tatt av DR TV

Liv Thomsen sender i dette program to hold amatørarkæologer med metaldetektorer, passion og erfaring ud på en mark ved Lading Sø nordvest for Aarhus. De to hold, Team Danefæ og Team Viking, konkurrerer om, at gøre det bedste fund og gøre os alle sammen lidt klogere på, hvem der levede netop der for mange år siden. Kan vi finde spor efter vores forfædre

Bilde tatt av DR TV
Guldgraverne (4:6)

Liv Thomsen sender i dette program to hold amatørarkæologer med metaldetektorer, passion og erfaring ud på en mark ved Ramløse i Nordsjælland. Flere gravhøje i området vidner om, at der har boet folk i området siden stenalderen, og ikke langt herfra fandt man i 1994 den såkaldte Ramløse-skat, som en vikinge-stormand formentlig gravede ned for over 1000 år siden. I dette afsnit er det Team Danefæ og Team Rainbow Power, der skal konkurrere om, at gøre dagens bedste fund og gøre os alle sammen lidt klogere på, hvem der levede netop her for mange år siden.



Bilde tatt av DR TV
Guldgraverne (5:6)

Liv Thomsen sender i dette program to hold amatørarkæologer med metaldetektorer, passion og erfaring ud på en mark vest for byen Gram i Sønderjylland. Denne gang skal de to hold amatørarkæologer finde genstande i et område, hvor der har boet mennesker siden jernalderen, nær en nedlagt kirke, hvor der i middelalderen blev afholdt marked for tilrejsende håndværkere. 
Denne gang er det Team Fionia og Team Viking, der skal konkurrere om, at gøre dagens bedste fund og gøre os alle sammen lidt klogere på, hvem der levede netop her for mange år siden.


Bilde tatt av DR TV
Guldgraverne (6:6) 

Liv Thomsen sender i dette program to hold amatørarkæologer med metaldetektorer, passion og erfaring ud på to marker nær Aunslev kirke lidt vest for Nyborg på Fyn. Området, som de to hold amatørarkæologer skal afsøge, ligger lige ved den ældgamle hovedvej over Fyn. Der har formentlig ligget en jernalderboplads tæt på, og ikke langt derfra blev der under Svenskekrigene i 1659 udkæmpet et stort slag.
I dette afsnit er det Team Fionia og Team Rainbow Power, der skal konkurrere om, at gøre dagens bedste fund og gøre os alle sammen lidt klogere på, hvem der levede netop her for mange år siden.


Bilde tatt av DR TV

tirsdag 3. april 2018

Gammel dokumentar fra 1968

På NRK sine arkiv ligger det en gammel dokumentar om vikingtiden. Dette er en dokumentar på 5 episoder. Følg linken nederst, der ligger alle episodene. 

NRKs interne arkivbeskrivelse av programmet

Filmprogram
Kommentar: Magne Bleness.
Fortekst. Orientering om norrøn mytologi. Gamle gravsteiner i skog.
Gudebilder og ofring rekonstruksjon. Historikk kristendommens innføring i
Norge.

VIKINGTIDA


lørdag 24. februar 2018

Sesong 2 og 3 av metaldetektiverne

Her er forsettelsen på denne flotte danske detektorserien som jeg la ut i går. Ikke sett sesong 1 enda, så kan dere se den her
Sesong 2

Episode 1:

Metaldetektiverne er på ekspedition omkring landbrugsmuseet Skarregaard på Nordmors, hvor de især håber at finde skæftet fra et 3000 år gammel bronzesværd. Klingen blev fundet af en landmand I 1982 – men museet mangler skæftet så de kan bestemme typen.



Episode 2:
Metaldetektiverne fra Thy-Mors Detektorforening afsøger i dag et område på Falster - omkring en høvdingegrav fra Vikingetiden. Her finder de blandt andet en håndskrevet besked skrevet med runer på bly for måske 1000 år siden.




Episode 3:
Metaldetektiverne er på Lolland, hvor de hjælper Nationalmuseet med at afsøge et område, hvor der I 1920 blev gjort et af de flotteste sølvfund I Danmarkshistorien. De skal forsøge at afdække spor efter aktivitet omkring graven og fundene vælter frem. Metaldetektiverne er nu på Lolland, hvor hjælper Nationalmuseet med at afsøge et område , hvor der I 1920 blev gjort et af de flotteste sølvfund I Danmarkshistorien: Et komplet romersk drikkesæt. Nu skal de forsøge at afdække spor efter aktivitet omkring graven. Og fundene nærmest vælter frem.



Episode 4: 
I den store finale – sidste afsnit i serien om Metaldetektiverne - tager vi med til et område omkring det, der bliver kaldt for Danmarks dåbsattest: De verdensberømte vikingetidsmonumenter i Jelling.









Episode 5: 
I næste afsnit tager vi med Metaldetektiverne til herregården Rysensteen i Vestjylland, hvor de skal søge efter metalspor efter byen Bøvling, der ikke længere eksisterer. På marken finder metaldetektiverne spor efter liv i området. Endda spor lavet af guld.







Sesong 3:

Ser ikke ut som det ligger noe fra sesong 3 ute på youtube, men episodene kan du finne under om du trykker på linken under her:

Episode 1 (Fra Norge):
I første afsnit af en helt ny sæson af serien rejser ”Metaldetektiverne” til Stavanger i Norge, hvor de skal forsøge at finde metalspor efter et berømt vikingeslag i 800-tallet.

Episode 2:
I andet afsnit af en ny sæson af serien tager ”Metaldetektiverne” til Nibe. Her finder de blandt andet et billede der symboliserer Odin – en gud man ellers ikke må afbilde.


Episode 3 (Her er også jeg med):
Tredje afsnit af en ny sæson af serien tager ”Metaldetektiverne” tilbage til en mark ved Bøvlingbjerg, hvor der før er fundet spor efter en glemt middelalderby. I programmet ser vi også nærmere på et fund af en ekstrem sjælden sølvmønt.

Episode 4:
Metaldetektiverne er i det et afsnit på jagt efter vikingefund i området omkring et af landets flotteste vikingegravfund ved Nørre Vosborg.


Episode 5: 
I sidste afsnit er Metaldetektiverne på specialmission: Nemlig på besøg i et område uberørt af detektorer hjemme hos programmets tilrettelægger, Uffe Bregendahl. Han bor på gården Bregendal hvis historie går tilbage i middelalderen.







tirsdag 20. februar 2018

Circle K Elverum og DiggingHedmark = sant

Da kan jeg med glede meddele at Circle K Elverum er med å støtter DiggingHedmark med blant annet kaffekopp, slik at vi får med oss gratis kaffe på turene vi har rundt i fylket og ellers i landet. Circle K Elverum yter alltid maks service og har masse god mat å by på. Mange av dagens bensinstasjoner er det nesten ikke hjelp å få til å bytte lyspære eller vindusvisker. Men på Circle K Elverum er ingen oppgave for liten eller for stor. Også har de byens beste bilvask, med flere selvvask haller og 2 maskinvaskehaller. De har åpent 24 timer i døgnet.

Når dere er i Elverum, så legg turen innom Circle K Elverum. Også legge til at Roger som er sjef, også er med å støtter ungdommen i kommunen, da hans bedrift er med på tilrettelegge for sikker kjøring blant ungdommene i samarbeid med kommune, vegvesen, politi og andre aktører. Dette viser at Roger bryr seg om nærmiljøet sitt, både i nåtid med tanke på ungdommen og fortid med tanke på funnene vi gjør med metalldetektoren.

Gå gjerne inn på facebook siden dems, og lik siden. Roger og co finner på mye sprell, og det skjer litt av hvert der. Facebooksiden finner dere her: Circle K Elverum

Så stor takk til Roger og hans stab, som vil være med å støtte oss i jakten på fortiden, for å bevare den for fremtiden. Ser frem til samarbeidet.

Masse god kaffe får vi nå på turene våres







onsdag 14. februar 2018

Vikingernes virkelige verden

Har du enda ikke sett denne flotte serien fra Danmark? Nå har du muligheten til å se alle 7 episodene. Her får man en masse historie om vikingene, hva dem drev med, mat, klær, smykker, ja masse mer.. Får også se detektorister i aksjon og ikke minst program 2 med luftarkeolog Lis Helles Olesen er meget interresant. Har vært så heldig å møtt henne da jeg var på treff i Danmark. Flere av detektoristene i denne serien har jeg også fått møtt. Flotte mennesker alle som en. Her er alle 7 episodene.

Kos dere :D

Hentet fra deres hjemmeside:

Vikingerne angreb de udenlandske kyster, hvor de indtog landsbyer og klostre. Det har vi hørt gennem de gamle krøniker som munkene skrev efter de grusomme angreb. En voldsom og blodtørstig type som plyndrede og tog alle skattene med sig hjem til Danmark. Men det er på ingen måde det fulde billede - for hjemme ventede en hverdag, hvor gården skulle passes og markerne høstes. Den hverdag møder vi i serien Vikingernes Virkelige Verden hvor vi kommer tæt på hvordan vikingernes levede deres hverdagsliv i midt og vestjylland. I syv programmer tager værten Louise Schelde Jensen os på en visuel rejse igennem vikingetiden og viser os håndværk, ceremonier og runesten som altsammen gør os klogere på den midt og vestjyske viking.
Trykk her for å komme på deres side på facebook
Episode 1: 

Tag med på en opdagelsesrejse helt tilbage til dengang hvor vikingetiden blev opfundet og se hvordan vikingernes virkelige verden så ud.



Episode 2:

Fra luften har luftarkæolog Lis Helles Olesen fundet aftegninger i kornet der kan hjælpe os til at se hvordan vikingerne har boet i midt og vestjylland.




Episode 3:

Vikingernes vigtigste mænd var ikke krigere eller købmænd. Det var vikingen, der fik afgrøder ud af forblæst jord - og kunne forvandle det til mad.


Episode 4:  

Vikingerne var tilsyneladende et folk med god hygiejne. De badede og gik op i deres udseende. De redte deres hår med flotte kamme, passede deres skæg og flettede det, og så gik de i flotte farverige dragter.


Episode 5: 

Vi kender til 260 runesten fra vikingetidens Danmark hvor Skåne-landene var en del af fællesskabet - Til gengæld finder du ikke mange af runestenene i midt og vestjylland


Episode 6:  

Vores viden om vikingernes tro er et kludetæppe af oplysninger fra mange steder, tider og ofte fra mennesker med en helt anden baggrund.


Episode 7:

Mange er idag fortsat fanget af vikingetiden - og bruger meget af deres fritid til at nørde med lige netop det som har fanget dem fra en historie der er over 1000 år gammel.



fredag 9. februar 2018

Funnskjema fra Riksantikvaren

Fra 2018 skal alle funn som er gjort med metallsøker og som er innleveringspliktig være registrert på det nye funnskjema som kommer fra riksantikvaren. Dette gjelder for alle fylker. Alle fylker skal etter det jeg har forstått ha fått beskjed om dette fra riksantikvaren.

Her har jeg laget en liten film om hvordan man skal fylle ut et funnskjema. Det er ikke så veldig vanskelig, og mange vet jo åssen man skal gjøre det. Men det er jo ikke alle som har funnet en oldsak enda, som kanskje vil ha en liten innføring i åssen man gjør det.

Du finner det nye funnskjema nederst på denne siden her: Funnskjema fra riksantikvaren

Så ta en titt på filmen jeg har her. Er det noe dere lurer på, så er det bare å spørre. Lykke til :)



torsdag 8. februar 2018

Film av diverse oldsaksfunn i 2015

Har satt sammen en film av noen klipp jeg lagde  i 2015 som aldri ble publisert. Blant annet min første glassperle fra vikingtid som jeg fant i påsketider i Vestfold. Viser også et myntfunn som Leif gjorde og et vektlodd som Anders gjorde på samme tur. De andre funnene jeg viser i filmen, er funnet her på Hedmarken. Alle funn som er vist på denne filmen, er levert inn til fylkesarkeologen i Vestfold og til fylkesarkeologen i Hedmark.

Happy titt :)


Øyeperle fra vikingtid

The Celts

  
The Celts. En fantastisk dokumentar fra BBC om kelterne fortalt av Alice Roberts og Neil Oliver som er to fantastiske personer som er en fryd å høre på. Neil Oliver er blant annet kjent fra serien som gikk på NRK som handler om vikingene. Dette er en serie for alle som har en litt interesse for historie.

Alice Roberts

Neil Oliver

The Celts: Blood Iron And Sacrifice  Episode 1 av 3
 



The Celts: Blood Iron And Sacrifice  Episode 2 av 3



The Celts: Blood Iron And Sacrifice  Episode 3 av 3



onsdag 7. februar 2018

Arkeologene

Mange av dere har nok sett på denne serien før. NRK lagde 8 episoder, der Arne Hjeltnes er programleder. Han har med seg Frode Iversen fra kulturhistorisk museum med i programmene. De reiser rundt i Norden og kikker på diverse arkeologikse utgravninger. For dere som ikke har sett serien før, så er det verdt å ta en kikk. Mye interresant om våres forfedre som dere kanskje ikke viste om før. Her er alle episodene fra NRK sitt video arkiv.

Episode 1:

Norsk dokumentarserie hvor vi leter vi etter nye svar på gamle mysterier. Jorda og landskapet rundt oss er full av spor etter tidligere beboere. For arkeologene er selv gamle søppelfyllinger og kokegroper verdifulle skattekister som gir bilder på livet før oss. I det første programmet jakter vi på konger og makt i tida da Harald Hårfagre og Harald Blåtann hersket i Norden. Programleder: Arne Hjeltnes. (1:8)

Episode 2:

Norsk dokumentarserie. Havet, innsjøene og elvene har til alle tider vært viktige transportveier, fra de første spinkle farkostene i steinalderen til store cruiseskip med flere tusen passasjerer. Det blir en reise fra padlebåter til vikingskip og barokkens "Vasa" som sank i 1628. Programleder: Arne Hjeltnes. (2:8)

Episode 3:

Norsk dokumentarserie. De første pionerene som kom til Norge etter istiden var noen tøffinger. Men livet i steinalderen var ikke bare slit. Arne Hjeltnes og Frode Iversen leter etter spor fra de som formet landet med stein, helleristninger og jern. De tester også bronsealderlurene i en søken etter fortidens musikkopplevelser. (3:8)

Episode 4:

Norsk dokumentarserie. I mer enn ni tusen år har menneskene jaktet på reinsdyr og satt spor etter seg i fjellet. Med klimaendringene smelter snøfonnene i høyfjellet raskt, og det bringer fram skjulte skatter fra fortiden, - en gammel sko, en kjortel og jaktutstyr. Arne Hjeltnes og Frode Iversen jakter på fortidens jegere. (4:8)

Episode 5:


Norsk dokumentarserie. Mer enn tusen år etter er vikingene fortsatt våre superhelter. Vi er stolte av arven fra vikingene, og vi heier på fotball-landslaget iført hornhjelm. Er det bare en myte? Var vikingene datidens Al Qaida? Arne Hjeltnes og Frode Iversen ser nærmere på vikingen - som superhelt og bonde. (5:8)

Episode 6:

Norsk dokumentarserie. På de gamle tingstedene møttes utsendinger fra hver bygd en gang i året for å bli enige om lov og rett. Ett av disse stedene er Dysjane på Jæren. Arne Hjeltnes og Frode Iversen leter etter makt og ære. De finner Skandinavias eldste lovtekst Forsaringen, og møter Grauballemannen som ble ofret i ei myr for 2300 år siden. (6:8)

Episode 7:

Norsk dokumentarserie. Fortidens gravhauger ble ofte plassert høyt og fritt i landskapet for å markere makt. Slik som da Nordens største gravhaug, en norsk pyramide, ble bygget på 500-tallet. Midt på Jylland ble mer enn tusen krigere ofret i ei myr etter et stort slag i romertiden. I dette programmet finner de skjelettene. Programleder: Arne Hjeltnes. (7:8)

Episode 8:

Norsk dokumentarserie. Middelalderen var ikke bare mørk, slik mytene sier. For det var på denne tida bykulturen vokste fram og urbaniseringen startet. I dette siste programmet om arkeologene besøker de blant annet nye utgravinger i Oslo og Tønsberg. Programleder: Arne Hjeltnes.






tirsdag 6. februar 2018

Utgravning av kvinnegrav fra vikingtid

Harald Lundstein har laget denne flotte videoen om utgravning av en kvinnegrav fra vikingtid som jeg var med å finne høsten 2012. Ta forøverig en titt på hjemmesiden til Harald. Der er det noe for alle å enhver. Hjemmesiden hans finner dere her

Det var Harald Hoel som først kom over denne graven da han fant noen biter av en ihjel pløyd skålspenne. Var med å søkte i området rundt denne for å finne flere biter. Vi fant flere små fragmenter. Så hadde vi et signal som vi gravde på, og ca 15 cm ned i hullet detter det plutselig ut en trefliket spenne... Da så vi samtidig kull og beinrester. Da skjønte vi at her var det en grav, og all vidre graving stoppet opp og vi kontaktet fylkesarkeologen i Hedmark.

Husker godt svaret hans da jeg fortalte hva vi hadde kommet over. Det var bare "OI". Dette var på en søndags ettermiddag, så han kom da til stedet noen dager etterpå for å målet inn området og sikre de kull og beinrestene som lå i hullet. Vi hadde tatt vare på bitene av skålfibelen og trefliket spenna som vi ga til arkeologen da han kom. Grunneier fikk også beskjed om funnet, og han syntes det var stas at vi fant noe slikt der.

Trefliket spenna som lå i hullet. Bilde tatt av KHM.
Rester av skålspenna som ble funnet. Bilde tatt av KHM


Når man ser på området der denne grava ble funnet, så er det ikke noe som skulle tilsi at det skulle være en grav der. Riktig nok er det registert noen gravhauger 3-400 meter unna. Men funnet ble gjort på en stor slette. Vi søkte i området der, siden vi har blitt fortalt at det har ligget en mindre gård der som nå var revet. Vi fant noe spor fra den, slik som teglestener og noen metallgjenstander, samt noen blykuler som man finner på mange plasser.

I 2013 ble det gjort en nødutgravning av kulturhistorisk museum, for å sikre eventuelle resten av det som lå igjen i grava. Ingen kostnader for grunneier i forbindelse med denne utgravningen. Ble også før det kjørt med georadar over plassen, og man tror det kanskje kan være flere graver der. Men disse ble dessverre ikke undersøkt i denne omgang. Jeg hadde store forventlinger til utgravningen. Trodde at det skulle ligge mer nede i selve grava, slik som glassperler, og andre bruksgjenstander som en kvinne hadde og fikk med seg i graven. Men dessverre var det lite som lå igjen. Var noen korrodert jern som lå igjen og lite annet. Spørsmålet er om plogen har dratt med seg flere gjenstander utover jordet, eller om det er blitt plukket opp av uærlige sjeler som ikke har meldt i fra. Blir bare spekulasjoner. Kvinnen ble nok brent et annet sted, før hun fikk sitt siste hvilested der hun ble funnet.

I fjor søkte jeg på samme området, og da fant jeg en liten øks fra VT og en bit til av skålspenna. Altså et lite stykke unna selve grava, siden vi skal holde oss godt unna slike steder som er automatisk fredet. Om øksa stammer fra grava eller en annen grav/tilfeldig mistet vet jeg ikke. Men skålspennebiten som jeg fant, tilhører ihvertfall til den skålspenna som Harald kom over. Det ble bare funnet en skålspenne, og kanskje denne biten jeg fant, tilhører den andre? Har stoppet vidre søk der da jeg må snakke med de rette instansene med tanke på vidre søk.... Men det som plager meg, er at dette området vet jeg at det er blitt søkt over av andre, da jeg har observert spor og gravehull.. Så tydeligvis har det vært noen "kjeltringer" som vet om dette gravfunnet og tatt seg til rette.  Jeg varslet fylkesarkeologen om dette da jeg oppdaget dette.

Øksa som jeg fant høsten 2017
Her er nevnte video som Harald Lundstein lagde i forbindelse med utgravningen. Og noen bilder fra den dagen.

Utgravning av kvinnegrav fra vikingtiden

Bilder fra utgravningen:


Her lå det en kvinnegrav fra vikingtid
Fylkesarkeologene måler inn eksakt hvor grava ligger
Nå er også arkeologene fra KHM på plass.
Arkeologene gjør klart utstyret
Da var man i gang med utgravningen
Man tar forsiktig av det øverste laget
Min XP Deus var selvfølgelig på plass
Nærmer seg grava
Måler inn. Ingenting er overlatt til tilfeldighetene
Man kan skimte grava til høyre
Noen gjenstander blir plukket og registrert
Lokalavisa var også tilstede
Noen av gjenstanden som kom opp
Harald Lundstein filmer og intervjuer feltleder
Da var man ferdig
Viktig å tette igjen etter seg 

Gjenstandene som ble plukket fra grava